Poznaj nasze nowe menu

Nowości w Mizu

konsultant-menu

Executive Consultant

Kuramochi Kazuya

Do naszego zespołu, dołączył, na stanowisko Executive Consultant'a, Pan Kuramochi Kazuya. Świetnie wykształcony we Francji Japończyk, pracujący wcześniej w kilku europejskich restauracjach posiadających przyznane przez przewodnik Michelin trzy gwiazdki. Przedstawiamy pierwszą część nowości, czyli dania ciepłe oraz przystawki z naszego jesienno/zimowego menu.

agebitashi

Sałaty i ciepłe warzywa

Agebitashi

Dashi to klasyczny wywar, gotowany przez wiele godzin na wolnym ogniu, używany w kuchni japońskiej. Dashi stanowi podstawę wielu zup takich jak Miso. Jego delikatny morski aromat uzyskiwany jest dzięki algom konbu oraz płatkom katsuobushi.

Razem z sezonowymi warzywami stanowi idealne połączenie jako ciepłe i lekkie danie.

Sezonowe warzywa / Dashi

kurczak-udka-teriyaki

Dania główne

KURCZAK UDKA TERIYAKI

Klasyka kuchni azjatyckiej, czyli kurczak w połączeniu z bardzo wyrazistym sosem teriyaki. Podawany z ryżem oraz kapustą. Sycący i baaaardzo aromatyczny.

luzowane udka kurczaka / ryż / kapusta / sos teriyaki

losos-w-miso-Saikoy-yaki

Danie główne - Specjalność szefa kuchni - zapytaj kelnera

ŁOSOŚ W MISO SAIKYO YAKI

Saikyoyaki to tradycyjna metoda przygotowywania ryb w kuchni Japońskiej. Polegająca na marynowaniu plasterków rybnych w białej paście miso z Kioto zwanej saikyo shiro miso. To danie jest specjalnością kuchni Kioto, a lokalne białe miso używane do stworzenia marynaty jest słodsze niż inne odmiany. Dodatkowymi składnikami tej marynaty są sake i mirin.

okara

Przystawki

OKARA

Przystawka dla wszystkich tych, którzy chcą mieć piękną cerę lub po prostu odrobinę brakuje im witaminy B. Okara to połączenie soi i tofu więc jest przystawką dedykowaną wegetarianom, ale nie tylko. Z dodatkiem marchewki, edamame oraz szczypiorku tworzy ciekawą alternatywę również dla osób, które preferują dania mięsne.

mielona soja / błonnik z mleka sojowego / marchewka / edamame / szczypiorek

okonomiyaki-z-bekonem

Dania główne

OKONOMIYAKI BUTA

Okonomiyaki to japoński komfort food, podobny do naszych, polskich, placków ziemniaczanych. W okonomiyaki są one jednak nie z ziemniaków, a z białej kapusty. W różnych regionach Japonii są podawane z wieloma dodatkami. U nas w wersji Buta spotkacie klasyczną wersję z wieprzowiną oraz boczkiem, sosem majonezowym i słodko-słonym sosem okonomiyaki.

kapusta biała / wieprzowina / boczek / jajko / mąka / majonez / sos okonomiyaki

OKONOMIYAKI-KAISEN

Dania główne

OKONOMIYAKI KAISEN

Okonomiyaki Kaisen to wersja placków z kapusty podawanych z krewetkami, łososiem oraz kalmarami. Spróbujcie obu i dajcie znać, która smakuje Wam bardziej.

kapusta biała / krewetki / łosoś / kalmary / jajko / mąka / majonez / sos okonomiyaki

szpinak-z-tofu-tlo

Przystawki

SZPINAK Z TOFU

Szpinak z tofu to idealna przystawka na jesień. Prosta, ale bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo blanszowany szpinak bardzo zaostrza smaki na kolejne dania.  

blanszowany szpinak / pasta z tofu

tonkatsu

Dania główne

TONKATSU

Tonkatsu to japońskie danie, które składa się ze smażonego w głębokim tłuszczu schabu. Cienkie plastry wieprzowiny (z gatunku mangalica) obtoczone w specjalnej panierce, której sekretem jest chrupiące panco. Tak jak w Japoni, w Mizu, podajemy to danie z japońskim sosem Tonkatsu, ryżem i sałatką ziemniaczaną.

mangalica / kapusta biała / ryż / sos tonkatsu