Dowiedz się więcej o naszej restauracji

OMAKASE

omakase-1

Omakase, a kaiseki, czyli japońska sztuka kulinarna w Mizu

OMAKASE

Omasake od kaiseki odróżnia ingerencja Gościa w przygotowanie potrawy. Podczas ceremonii omakase bierzemy czynny udział w tworzeniu dania. Wchodzimy w pewną intymną relację z szefem kuchni, który dostosowuje menu do naszych preferencji smakowych i wysublimowanych oczekiwań. Mizu zalicza się do grona jednej z nielicznych restauracji w Europie, która pielęgnuje ceremonię omakase. Pragniemy przybliżyć ten niesamowity rytuał przygotowywania i spożywania tradycyjnych japońskich posiłków naszym Gościom.

Podczas ceremonii omakase szef kuchni nawiązuje bezpośredni kontakt z Gośćmi. Musi on mieć do perfekcji opanowane tworzenie tradycyjnych nigiri, a także wykonywanie finezyjnych ruchów przy ich przygotowywaniu. Rozmowa z kucharzem oraz cały klimat ceremonii sprawiają, że spożywanie omakase staje się prawdziwą sztuką i nielada przyjemnością dla wszystkich smakoszy sushi.

kaiseki-8

Jedyny w swoim rodzaju fine dining, czyli omakase w Mizu

JAPOŃSKI FINE DINING

Pełnie smaku można osiągnąć tylko dzięki doborowi najwyższej jakości składników. Codzienne dostawy świeżych ryb i używanie japońskich produktów takich jak: Shichimi tōgarashi, grzyby shitake, grzyby enoki, sosy kabayaki, teriyaki, ponzu, japoński majonez to chluba naszej restauracji.

Menu restauracji to połączenie japońskiej tradycji i fantazji zespołu kucharzy. Dopełnieniem dań gorących i sushi są wyjątkowe autorskie desery oraz karta win. Codziennie serwujemy świeże ryby i owoce morza: tuńczyk, dorada, łosoś, seriola, okoń morski, marlin, miecznik, węgorz, makrela, krab śnieżny, małże św. Jakuba, krewetki, kalmary.

omakase-2