Makaron udon to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni japońskiej. Jest podstawą wielu dań, które zachwycają bogactwem smaków i aromatów. Przygotowanie z nim dania nie jest trudne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić makaron udon z kurczakiem.
Składniki na 2 porcje
- 200 g mięsa z piersi kurczaka,
- 1 opakowanie makaronu udon (200 g),
- 1 duża marchew,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- sos: 3 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, sok z limonki, pieprz, łyżka sosu sriracha,
- 15g oleju rzepakowego,
- posiekany szczypiorek.
→→→ Czytaj też: Kurczak w sosie teriyaki – przepis.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, a także plastry marchewki i paski papryki i podsmaż je do miękkości. Następnie dodaj kurczaka, który powinien być uprzednio pokrojony w kostkę i doprawiony solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystkie składniki razem smaż. W drugim garnku ugotuj makaron udon. Przygotuj sos do potrawy: w misce połącz miód, sos sojowy, sos sriracha, pieprz oraz sok z limonki i dokładnie wymieszaj składniki. Potem dodaj makaron na patelnię z warzywami i kurczakiem oraz polej całość sosem. Gotowe danie przełóż na talerz ozdobione posiekaną zieloną cebulką i podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
Jeśli masz ochotę na więcej orientalnych dań, przygotuj także krewetki w tempurze z naszego przepisu!