Sushi to chyba najbardziej znane i lubiane przez Polaków danie japońskiego pochodzenia. Posiada wiele wariantów, dlatego daje możliwość wyboru ulubionych składników, które tworzą niepowtarzalny smak. Istotnym punktem dania jest ryż, który musi być odpowiednio przygotowany. Jeśli chcesz zrobić sushi w domu koniecznie przeczytaj nasz przepis!
Składniki na 3 rolki (ok. 25 sztuk sushi)
- 250 g ryżu do sushi,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1/2 awokado,
- serek śmietankowy lub z suszonymi pomidorami,
- 2 łyżki octu ryżowego + 1 łyżka,
- 3 listki nori,
- 1/2 ogórka szklarniowego,
- 1/2 papryki,
- 1/2 marchewki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- sos sojowy,
- szczypiorek,
- wasabi,
- mata do sushi.
Przygotowanie
Aby uzyskać idealną konsystencję ryżu, należy przygotować zaprawę, która połączy składniki w jednolitą całość. Do jej przygotowania potrzebny jest ocet ryżowy, cukier i sól. Wystarczy połączyć ze sobą 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Następnie ugotowany ryż należy polać mieszaniną i dokładnie wymieszać. Po tych czynnościach można odstawić ryż na chwilę, aby ostygł pod przykryciem.
Warzywa najlepiej pokroić w cienkie, długie paseczki. Tak samo postępujemy z awokado i łososiem. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować mata do sushi – na nią układamy listek nori, błyszczącą stroną do dołu. Do miseczki wlewamy łagodny w smaku ocet ryżowy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Mieszaninę służy nam do zwilżania dłoni, by lepiej rozprowadzać ryż na liściu nori. Gdy to jest gotowe, można go po prostu przybrać dowolnymi składnikami: warzywami, owocami morza lub innymi produktami według upodobań. Sushi delikatnie skręcamy w rulon i kroimy go na mniejsze plasterki. Aby podkreślić smak serwowanego dania, warto je podawać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Domowe sushi najlepsze smakuje schłodzone – dlatego trzeba je umieścić w lodówce przed podaniem go do stołu.