Japonia

Ramen – przepis

ramen

Ramen to danie, które powstało w kuchni chińskiej, jednak obecnie szczyci się dużą popularnością wśród Europejczyków. Przygotowywane na liczne sposoby stało się ulubionym daniem zarówno przygotowywanym samodzielnie we własnym domu, jak i jedzone w lokalnych restauracjach. Sprawdź nasz przepis na ramen!

Zupa ramen – przepis

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • garść suszonych grzybów shiitake,
  • ok. 250 g makaronu ramen,
  • 250 g tofu,
  • 4 jajka ugotowane na półmiękko,
  • korpus kurczaka,
  • kawałek imbiru (ok. 6-8 cm),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • suszone glony,
  • 10 goździków,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 80 ml sake,
  • 4 ziarna kolendry,
  • pół laski cynamonu,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • pieprz do smaku,
  • dymka (ze szczypiorem).

Sprawdź też: Ośmiornica – przepis.

Aby przygotować bulion, najpierw należy podzielić żeberka i opłukać je wodą. Karkówkę natomiast podzielić na mniejsze kawałki. Następnie zalać mięso wodą, a do niego dodać warzywa: seler, marchewkę, cebulę, pietruszkę, zgniecione ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru. Wszystko to doprawić anyżem, goździkami, sosem rybnym i sosem sojowym, laską cynamonu, ziarnami kolendry i pieprzem. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas ściągając szumowiny z powierzchni.

Grzyby shiitake należy zanurzyć w gorącej wodzie na co najmniej dwie godziny, aby nabrały wilgoci. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki. Jajka można ugotować na miękko, natomiast tofu warto zamarynować w sosie sojowym i krótko obsmażyć z obu stron przed podaniem. Makaron należy ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

Aby przyrządzić ramen, należy wyjąć wszystkie składniki z bulionu i przecedzić go przez bardzo gęste sitko. Następnie dodać sake i wedle potrzeb ewentualnie więcej sosu sojowego. Przygotować głębokie miseczki, do każdej z nich włożyć porcję makaronu ramen i zalać ją bulionem. Na każdym talerzu ułożyć połówkę jajka, plastry tofu, grzyby shiitake, kawałki suszonych glonów oraz posiekany szczypior.

Masz ochotę na więcej orientalnych dań? Sprawdź też nasz przepis na sushi.

O mnie

Moje przepisy

Hej, jestem Basia , a moją wielką pasją jest kuchnia japońska, a zwłaszcza sushi. Od 10 lat zgłębiam tajniki przyrządzania tej tradycyjnej potrawy, ciągle doskonaląc swoje umiejętności. Masz pytanie do przepisów? Napisz do mnie!