Ramen – przepis

1 min czytania

Ramen to danie, które powstało w kuchni chińskiej, jednak obecnie szczyci się dużą popularnością wśród Europejczyków. Przygotowywane na liczne sposoby stało się ulubionym daniem zarówno przygotowywanym samodzielnie we własnym domu, jak i jedzone w lokalnych restauracjach. Sprawdź nasz przepis na ramen!

Zupa ramen – przepis

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • garść suszonych grzybów shiitake,
  • ok. 250 g makaronu ramen,
  • 250 g tofu,
  • 4 jajka ugotowane na półmiękko,
  • korpus kurczaka,
  • kawałek imbiru (ok. 6-8 cm),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • suszone glony,
  • 10 goździków,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 80 ml sake,
  • 4 ziarna kolendry,
  • pół laski cynamonu,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • pieprz do smaku,
  • dymka (ze szczypiorem).

Sprawdź też: Ośmiornica – przepis.

Aby przygotować bulion, najpierw należy podzielić żeberka i opłukać je wodą. Karkówkę natomiast podzielić na mniejsze kawałki. Następnie zalać mięso wodą, a do niego dodać warzywa: seler, marchewkę, cebulę, pietruszkę, zgniecione ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru. Wszystko to doprawić anyżem, goździkami, sosem rybnym i sosem sojowym, laską cynamonu, ziarnami kolendry i pieprzem. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas ściągając szumowiny z powierzchni.

Grzyby shiitake należy zanurzyć w gorącej wodzie na co najmniej dwie godziny, aby nabrały wilgoci. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki. Jajka można ugotować na miękko, natomiast tofu warto zamarynować w sosie sojowym i krótko obsmażyć z obu stron przed podaniem. Makaron należy ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

Aby przyrządzić ramen, należy wyjąć wszystkie składniki z bulionu i przecedzić go przez bardzo gęste sitko. Następnie dodać sake i wedle potrzeb ewentualnie więcej sosu sojowego. Przygotować głębokie miseczki, do każdej z nich włożyć porcję makaronu ramen i zalać ją bulionem. Na każdym talerzu ułożyć połówkę jajka, plastry tofu, grzyby shiitake, kawałki suszonych glonów oraz posiekany szczypior.

Masz ochotę na więcej orientalnych dań? Sprawdź też nasz przepis na sushi.

Makaron udon z kurczakiem – przepis

Makaron udon to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni japońskiej. Jest podstawą wielu dań, które zachwycają bogactwem smaków i aromatów. Przygotowanie z nim dania...
admin
47 sec read

Sushi Warszawa – najlepsze sushi w Warszawie

W ostatnich latach Warszawa stała się rajem dla miłośników sushi. Przeróżne lokale w każdej dzielnicy stolicy, przyciągają zarówno mieszkańców jak i turystów spragnionych autentycznych...
admin
3 min czytania

Sushi – przepis

Sushi to chyba najbardziej znane i lubiane przez Polaków danie japońskiego pochodzenia. Posiada wiele wariantów, dlatego daje możliwość wyboru ulubionych składników, które tworzą niepowtarzalny...
admin
1 min czytania