Owoce morza

Krewetki w tempurze – przepis

krewetki w tempurze

Krewetki to pyszna przekąska rodem z kuchni japońskiej. Warto znać przepis na to szybkie i smaczne danie, które spełni oczekiwania nawet największych smakoszy! Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakich składników potrzebujesz, aby przygotować krewetki w tempurze!

 Składniki

  • 300-400 g dużych, surowych krewetek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz do smaku.

Czytaj też: Udon z kurczakiem – przepis.

Przygotowanie

  1. Krewetki najpierw trzeba dokładnie umyć i usunąć z nich pancerze, pozostawiając tylko ogonki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i posypać solą, po czym odstawić na 20 minut. Przygotowując ciasto, wlewa się do miseczki zimną wodę i dodaje obydwie mąki, jajko oraz przyprawy – sól i pieprz. W razie potrzeby ciasto można rozrzedzić niewielkim dodatkiem wody.
  2. W rondelku podgrzewamy olej, aż do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury. Trzymając krewetki za ogonek, zamaczamy je w cieście, a następnie delikatnie wrzucamy do oleju. Smażymy przez 3-4 minuty, aż skorupka się zarumieni. Po usmażeniu, przekładamy krewetki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepsze są świeżo przygotowane i jedzone z ulubionymi sosami.

Chcesz poznać więcej receptur na orientalne dania? Sprawdź przepis na kurczaka w sosie teriyaki.

O mnie

Moje przepisy

Hej, jestem Basia , a moją wielką pasją jest kuchnia japońska, a zwłaszcza sushi. Od 10 lat zgłębiam tajniki przyrządzania tej tradycyjnej potrawy, ciągle doskonaląc swoje umiejętności. Masz pytanie do przepisów? Napisz do mnie na [email protected]!